תקנות ארגון הפיקוח על העבודה ממונים על הבטיחות

תקנות הבטיחות עבודה בגובה וממונים על בטיחות

תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה) משנת 2007 מסדירות שורה ארוכה של נושאים הקשורים בציוד, הכשרות, עבודה על סולמות, תרנים ועוד. מטרתה של הפקודה היא לעגן את הגורמים האחראיים לבטיחות העובדים בגובה ולספק כללים ברורים המבטיחים את שלומם. לכך מצטרפות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות),העוסקות בין היתר בחובת מינוי ממונה על הבטיחות, תפקידיו וסמכויותיו של הממונה, חובות המעביד, ועוד.

מספר סעיפים חשובים של תקנות הבטיחות לעבודה בגובה

כאמור, תקנות הבטיחות עבודה בגובה עוסקות בתחומים רבים. בתור התחלה, התקנות קובעות שניתן להעסיק בעבודה בגובה רק בגירים שקיבלו הדרכה ממדריך עבודה בגובה. בנוסף, אסור שהעובד יהיה במצב העלול לסכן עובדים אחרים או את עצמו, כגון בעיה נפשית או גופנית, השפעת אלכוהול או סמים וכדומה. יש לציין כי האישור על ביצוע ההדרכה חייב להיות חתום בידי מדריך העבודה בגובה, והאישור תקף לכל היותר לשנתיים. כמו כן, ניתן להגביל את אישור העבודה רק לחלק מהתחומים הרשומים בתקנות והמדריך יכול אף לתחום בזמנים קצובים יותר את האישור, לדוגמא לפרויקט ספציפי. עם זאת, ראוי לציין שלצורך ההדרכה עצמה, אימון או בחינה אפשר שעובד יעבוד בגובה בטרם קיבל את האישור, וזאת תחת השגחה רצופה של מדריך העבודה בגובה בזמן ההדרכה.

תחום נוסף שבו עוסקות התקנות הוא בכל הקשור לציוד. כך לדוגמא, נקבע כי הגורם מבצע העבודה אחראי לספק לעובדים את כל הציוד והאמצעים הדרושים לעבודות במצב תקין ועל פי תקנות ציוד מגן אישי או דרישות התקן. על העובדים להיות מאובטחים במשך כל הזמן העבודה בגובה בהתאם לסוג העבודה המבוצעת, תוך חיבור עם רתמות בטיחות הכוללות מערכת בלימת נפילה, מערכת מניעת נפילה, מערכת מיקום ותמיכה משולבת עם מערכת בלימת נפילה. חייבת להיות זאת מערכת המותקנת בצורה נאותה ויציבה על פי אופי העבודה.

תקנות ארגון הפיקוח על העבודה ממונים על הבטיחות

סעיפים חשובים בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה

כאמור, תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות) עוסקות בכל הקשור בממוני בטיחות. כך למשל, מוגדרת חובת המינוי על ידי מקומות עבודה המעסיקים לפחות 50 עובדים ושחלה עליהם באופן מלא או חלקי פקודת הבטיחות בעבודה. כמו כן, החובה חלה על קבלני בנייה המעסיקים לפחות 100 עובדים בו זמנית באתר, בין אם מדובר בעובדים ישירים שלהם או באמצעות קבלני משנה. מעבר לכך, ישנם עוד גורמים החייבים במינוי ממונה בטיחות, כגון מעסיקים בחקלאות, מי שקיבל הוראה לכך מטעם מפקח אזורי, בהתאם לתוספת השנייה בתקנות ועוד.

יש לציין כי במפעלים מסוימים, ממונה הבטיחות חייב להיות בעל שנתיים של ניסיון בענף. בנוסף, ייתכן כי מפקח עבודה אזורי ידרוש כי ממונה על בטיחות במפעל יעבור השתלמות ענפית מאושרת בהצלחה, וזאת עד 12 חודשים ממועד המינוי. מעבר לכך, קיימים מקרים בהם מפקח עבודה אזורי ידרוש מינוי של יותר ממונה בטיחות אחד, בהתאם להערכה של סיכונים, מספר העובדים או שטח המפעל.

לממונה הבטיחות יש סמכויות ותפקידים רבים. בראש ובראשונה, תפקידו לייעץ למעבידים אודות התקנות, התקנים והחוקים הקשורים לבטיחות, ולעזור למעסיקים ולאנשי תכנון וניהול בתחומי הגהות, הבטיחות, בריאות תעסוקתית והנדסת האנוש, תוך שהוא פועל לקידום המודעות לנושאים אלו בבית העסק.

לפרטים נוספים בנושא ולשירותי ממונה על בטיחות, הנכם מוזמנים לפנות אל המרכז הישראלי לבטיחות וגהות בטלפון 077-3463471.

נגישות