מכין תוכנית לניהול בטיחות

כתיבת תכנית לניהול הבטיחות

על פי חוק ארגון הפיקוח על העבודה יש להכין תוכנית בטיחות מפורטת, רצינית ומקצועית המתייחסת לשורה ארוכה של נושאים. החל משנת 2013 חלה חובה זו על מפעלים ועל מקומות שבהם מבוצעת בניה הנדסית או בניה בכלל עם לפחות 50 עובדים. כמו כן, מפקח עבודה אזורי יכול לקבוע כי תוכנית ניהול בטיחות מחויבת גם במקומות עבודה אחרים לאור נסיבות ומצבים המצדיקים זאת.

הכנת תוכנית הבטיחות

חשוב להבין כי כתיבת תכנית לניהול הבטיחות איננה עניין של מה בכך, ומחייבת הבנה מעמיקה וניסיון רב. צוות המומחים של חברתנו מכין תוכנית לניהול בטיחות לבנייה ולתעשייה באופן מקצועי ומקיף, על פי צרכי האתר ולפי תקנות החוק. מעבר לכך, החוק עצמו קובע מי יכול להכין את התוכנית. ראשית, מדובר באנשים שעברו קורס מכין תוכנית לניהול הבטיחות והוסמכו בידי מוסד המוסמך לכך. והם בעלי אישור תקף. עם זאת, במידה ואנשים שאינם עומדים בהגדרות אלו מוכיחים למפקח עבודה ראשי כי הם בעלי כישורים מתאימים, יכולים גם הם להכין את תוכנית הבטיחות. למשל, שיש להם ניסיון של שלוש שנים לפחות בתחום הבטיחות, ושעברו השתלמות דומה או זהה לזו הנדרשת בתקנות, שיש להם תואר שני בניהול והנדסת בטיחות, בעלי תואר אוניברסיטאי בניהול מצבי חירום, רפואה, הנדסה, ועוד.

מכין תוכנית לניהול בטיחות

תוכנית ניהול הבטיחות עצמה

תכנית לניהול הבטיחות הינה פרואקטיבית ושיטתית לניהול נושא הבטיחות במקום התעסוקה, ומטבע הדברים משתנים בהתאם למאפייני הפעילות במקום, החומרים, הציוד, סוג העבודות וכיוצא בזאת. מטרתה היא כמובן למזער סיכונים, לטפל בליקויים ולהקטין ככל הניתן את הסיכוי להתרחשות תאונות עבודה ולהתפתחות מחלות מקצוע.

יש לציין כי לא מדובר בתוכנית הקופאת על השמרים, אלא כזו המהווה בסיס לעדכונים בהתאם לשינויים מהותיים החלים במקום, ומעבר לכך יש לעדכנה לפחות כל שנה. מעבר לכך, התוכנית מבוססת ומתעדכנת בהתאם לסקר סיכונים, ניטור סביבתי, ביקורות, הפקת לקחים מתאונות וכללי שינוי נהלים, וכמובן לפי מפגעים שהתגלו ושיש לתת להם מענה הולם.

כאמור, מי שמכין תוכנית ניהול בטיחות בונה אותה ספציפית עבור מקום התעסוקה, ומכאן שהיא עשויה להיות שונה מהותית בין מפעלי תעשייה, בניין ומגזרים שונים. עם זאת, קיים שלד בסיסי שברוב המקרים חוזר על עצמו, המתחיל בתיאור של מקום העבודה ושל כתיבת מדיניות הבריאות התעסוקתית והבטיחות שלו. לאחר מכן עוסקים הפרקים של התוכנית בניהול סיכונים, הדרכות לגבי בריאות תעסוקתית ובטיחות, בדיקות שצריכות להתבצע בשוטף לחומרים ולציוד, ובדיקות רפואיות המתקיימות מעת לעת. מלבד זאת, התוכנית עוסקת בהיתרים ואישורים הקשורים לבטיחות, מפרטת פעולות המקדמות את הבטיחות במקום, ואת נהלי והוראות הבריאות התעסוקתית והבטיחות.

כתיבת תוכנית בטיחות על ידי מומחים

כאמור, כתיבתה של תוכנית בטיחות העומדת בתקנות ומייצרת בסיס לסביבה בריאה ובטוחה עבור העובדים, הינה משימה המצריכה בקיאות רבה והבנה מקצועית. על כן, לעיתים קרובות בוחרים מפעלי תעשייה, בנייה ואחרים להסתייע בשירותי חברות המתמחות בתחום, כמו צוות המומחים של חברתנו.

לפרטים נוספים על תוכנית בטיחות ולהסתייעות בשירותינו, הנכם מוזמנים לפנות אל המרכז הישראלי לבטיחות וגהות בטלפון 077-3463471.

נגישות