בטיחות אש בבניינים ובטיחות בעבודה בבניין בכלל
חשיבות עליונה יש להתוויית סביבת עבודה בטוחה ובריאה השומרת על שלום העובדים, ממזערת סיכונים ונותנת מענה למצבים שונים העלולים להתרחש. דברים אלו נכונים לכל סביבת עבודה, הן מחוץ למבנים והן בתוכם, כאשר מרכיב משמעותי הוא כל הקשור לסכנת דליקות. עם זאת, הבטיחות בעבודה בבניינים ומחוצה להם כוללת עוד מרכיבים רבים בהתאם לאופי העבודה שנעשה במקום, ולצד מינוי נאמנים, וועדה וממוני בטיחות, יש גם ליצור תוכנית לניהול בטיחות לאור ביצוע סקר סיכונים.
אודות בטיחות באש
אם כן, בטיחות אש בבניינים רלוונטית לכל מקום תעסוקה באשר הוא, וכמובן גם למקומות שבהם העבודה נעשית בסביבה חיצונית. מדובר בתחום העוסק ברמת המוכנות של מבנים ושל אנשים המנהלים אותם למקרי שריפה או אירועי אש אחרים. לצד המערכת האוטומטיות הנדרשות לגילוי אש ועשן, להתרעה ולכיבוי, ישנה חובה וחשיבות עליונה לקיים הדרכות בטיחות ותרגולים לעובדים ולמנהלי המתחם, בדגש על מקומות עם רמת סיכון אש גבוהה אך לא רק.
מרכיב משמעותי של בטיחות אש במבנים ובניינים היא תוכנית בטיחות אש המגדירה את ההתנהלות לפני, במהלך ואחרי אירועי אש, ומתייחסת לכל הציוד וההתקנים הנדרשים כגון גלאים, ספרינקלרים, מערכת גילוי אש, צנרת וכדומה, בהתאם לתקנים ישראלים, הוראות נציב הכבאות ותקנון התכנון והבנייה. כמו כן, התוכנית מגדירה את המערך האנושי להתמודדות עם אירועי אש, לרבות נאמני בטיחות אש וממונה בטיחות אש, ומתייחסת ליציאות חירום, פרוצדורות אוטומטיות וידניות, אמצעי סילוק אש, דלתות אש, אלמנטים עמידים באש ועוד.
יחד עם זאת, אין להסתפק בתוכנית בלבד, וחשוב שככל האחראים על תחום בטיחות האש בבניין יעברו הדרכה מקצועית. הדרכה זו מגבירה את המודעות לבטיחות ומניעת אירועי אש, ומוודאת שכל אדם הקשור בנושא יהיה בעל הידע הנדרש להתמודדות בעת הצורך.
