מהו סקר סיכונים בעבודה
החוק בישראל מחייב מפעלים המעסיקים למעלה מ- 50 עובדים, וכן מקומות תעסוקה נוספים, להכין תוכנית ניהול בטיחות. תוכנית זו כוללת בין היתר הגדרות של ניהול סיכונים, ומבוססת על סקר סיכונים בעבודה המתבצע מעת לעת. מטבע הדברים, את הסקר עורכים אנשים בעלי הכשרה הולמת ומאושרת, המכירים היטב את התקנות והחוקים הרלוונטיים, וכן את החומרים, הציוד, סביבת ותהליכי העבודה, ועם הכשרה וניסיון טכניים מתאימים.
מונחים בסיסיים של סקרי סיכונים
סקר סיכונים בעבודה מהווה חלק מרכזי במדיניות המפעל או החברה לגבי ניהול הסיכונים. מונח בסיסי מתחום המוגדר בתקנות, הינו גורם סיכון המוגדר כמקור, מצב או פעולה שעשויים להזיק ולהביא לפגיעה גופנית או בריאות לקויה או שילוב של אלה. מונח נוסף הינו הערכת סיכונים, שמשמעה קביעת ערכו הכמותי, האיכותי או רמת השפעתו המזיקה של גורם סיכון, תוך התחשבות בהלימה לאמצעי הבקרה הקיימים וקביעה האם הסיכון הוא קביל.
המשמעות של סיכון קביל סיכון שהוקטן עד לרמה שהוגדרה כקבילה בידי המחזיק במקום העבודה, בהתחשב בחובותיו לפי דין ובמדיניות הבטיחות של מקום העבודה. זאת כמובן, בהתאם לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), תשע"ג-2013. מכאן נובע שניהול סיכונים הינו תהליך המורכב ממספר שלבים, אשר מטרתו היא לזהות באמצעות הסקר, להעריך ולבקר את הסיכונים, כדי לצמצמם לרמת הסיכון הקביל ובשאיפה למנעם בכלל. תוצאותיו של הסקר יפרטו בין היתר אילו סיכונים אינם קבילים, ולכן יש לפעול באופן מיידית להקטנתם, אילו סיכונים קבילים, ואילו סיכונים אמנם קבילים אך כדי לבצע את העבודה הקשורה בהם יש לקבל אישור מבעל תפקיד המוסמך לאשר את הסיכון.
אם כן, המטרה של הסקר היא לבחון מהו הסיכוי להתרחשות אירוע מסוכן ומהי חומרת הנזק שעלולה להיגרם בגינו. יש לציין כי הדגש מושם כמובן על בטיחותם ושלומם של העובדים, אולם סקר הסיכונים ותוכנית ניהול הבטיחות המבוססת עליו, נוגעים גם למניעת פגיעה במיכון וציוד הקיימים במפעל. כאמור, לאור זיהוי והערכה של גורמי הסיכון, ולאור מדיניות בעלי המקום, מחליטים על בקרת סיכונים שמגדירה את הפעולות הנדרשות למזעור הפגיעה בעובדים ובציוד.
מידע נוסף על סקרי סיכונים
סקר סיכונים בעבודה נועד לייצר סביבה בטוחה ובריאה ככל הניתן לעובדים, לתרום לביטחונם האישי ובתוך כך גם למנוע נזקים הקשורים בתאונות עבודה ומחלות מקצוע, החל באובדן ימי עבודה ועד לתביעות. את תוכנית ניהול הבטיחות יש לעדכן לפחות פעם בשנה, וכן כאשר מתרחשים שינויים מהותיים באופי הפעילות במקום. לפיכך, גם סקרי הסיכונים מבוצעים מעת לעת כתלות בכמות הסיכונים והמפגעים ורמת הסיכון הנשקפת לעובדים, עבודה עם חומרים מסוכנים או אחרים, טיב תהליכי העבודה ומורכבותם, סוג והיקף הציוד, ועוד.
ביצוע סקר סיכונים על ידי ממונה בטיחות
כאמור, ביצוע סקר סיכונים מצריך הכשרה הולמת וידע מעמיק, כפי שמחזק ממונה בטיחות בעבודה. גם כתיבתה של תוכנית ניהול הבטיחות במקום העבודה מצריכה בקיאות רבה, ואף מעמיקה יותר, ולכן לא פעם מסתייעות חברות בשירותי מיקור חוץ לנושאים אלו. חברתנו מציעה שירות ממונה בטיחות לבנייה ולתעשייה, בהתאמה לצרכי הלקוח, המבצעים בין היתר סקרי סיכונים. בנוסף, אנו אמונים על בניית תוכניות לניהול בטיחות ודאגה לכלל צרכי הבטיחות במקום, עם תמיכה של עורך דין מומחה בתחום.
לפרטים נוספים על סקרי בטיחות ותוכניות ניהול בטיחות, הנכם מוזמנים לפנות אל המרכז הישראלי לבטיחות וגהות בטלפון 077-3463471.