הגדרת תפקיד ממונה בטיחות בעבודה
חברתנו מציעה שירותי ממונה בטיחות בתעשייה ובבנייה, בהתאם לצרכי הלקוח והתאמה אישית. לקוחותינו זוכים לממונה בטיחות מנוסה, אחראי ובעל הכשרה הולמות, עם מעטפת תומכת של משרד המתמחה בבטיחות וסיוע עורך דין מומחה בתחום, כך מתקבלים פתרונות מקיפים שהולכים אף מעבר לפעילות של ממונה הבטיחות בעבודה, ונוגעים לכלל צרכי הבטיחות במקום. יש לציין כי על פי תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות), תשנ"ו-1996, ממונה בטיחות במפעל חייב להתמנות אם מועסקים בו לפחות 50 עובדים, ואילו ממונה לאתר בנייה חייב להתמנות אם עובדים בו לפחות 100 עובדים בו זמנית.
מהו תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה
באופן כללי, הגדרת תפקיד ממונה בטיחות אומרת שעליו לספק ייעוץ למעביד בכל הקשור לתקנות, חוקים ותקנים בתחומי בטיחות. כמו כן, עליו לעזור למעסיק ולאנשים הנמנים על צוות הניהול והתכנון בכל הנוגע לגהות, הנדסת אנוש, בטיחות ובריאות תעסוקתית של עובדים, ולקדם את המודעות בעניינים אלו.
הגדרת תפקיד ממונה בטיחות בעבודה גם מתארת שורה ארוכה של היבטים שעליו לדאוג להם. לממונה בטיחות מוגדרים 19 סעיפים בתקנות החלות עליו. לדוגמא, עליו לאתר במפעלים מפגעי גהות ובטיחות וליידע מייד את המעביד אודותיהם, ולוודא שקיימים התקני גהות ובטיחות נאותים. בנוסף, ממונה הבטיחות במפעל חייב לדרוש שיונהגו סדרי גהות ובטיחות נאותים במתקנים, בתהליכי עבודה, בחומרים, ציוד ומבנים, ועליו לפעול לקיום כלל ההוראות המופיעות בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה מבחינת הדרכת עובדים ומסירת מידע להם.
שירותי ממונה בטיחות כוללים לכן גם הכנת תוכנית להדרכת עובדים בבטיחות, ולעדכן אותה לפי התקנות, וכמובן לוודא שהוראות התוכנית מבוצעות, לרבות בכל הקשור לאחסון, תחזוקה, הפעלה ושימוש בציוד, חומרים ותהליכי עבודה. ממונה הבטיחות גם מוודא סימונים והתקנת שילוטי הדרכה לשימוש בציוד מגן אישי, ומבצע מעקב וביקורת על התקני הגהות והבטיחות, כלי עבודה, ציוד מגן אישי, וכל ציוד החייב בבדיקה תקופתית בהתאם לכללי המקצוע והוראות היצרן.
פעולות נוספות של ממונה בטיחות
ממונה הבטיחות גם מוודא שמבוצעות בדיקות תעסוקתיות סביבתיות מטעם מעבדה מוסמכת במידה וישנה הוראה לכך בחוק, תוך תיעוד ממצאי הבדיקה ויידעו המעביד והעובדים לגבי הממצאים, השלכותיהם והצעדים שיש לנקוט. בנוסף, הוא מוודא שמתקיימות בדיקות רפואיות שגרתיות לעובדים שנחשפים לגורמים המחייבים בדיקות כאלו.
במקרה של תאונה או מחלת מקצוע, על הממונה מוטל לברר את הסיבות והנסיבות כדי להפיק לקחים, לערוך את הממצאים, הבירורים והמסקנות בכתב, ולהציע צעדים הולמים למניעת תאונות שאלו. כמו כן, עליו לוודא שהעובדים קיבלו הדרכות לגבי נסיבות מחלת המקצוע או התאונה ולגבי הלקחים שהופקו. מעבר לכך, הממונה גם מרכז את כל התיעוד והמידע בנוגע למחלות מקצוע ותאונות שקרו.
מלבד האמור לעיל, לממונה בטיחות בעבודה יש עוד תפקידים רבים. למשל, במידה ונשקפת סכנה מיידית לבריאות או לחיים של עובד עליו להפסיק את העבודה באופן מיידי ולדווח למעביד או לנציג המעביד במקום. כמו כן, עליו לוודא שקיימת שגרת תרגילים ותוכנית למצבי חירום, להתלוות למפקחי עבודה המבקרים במקום, ועוד.
לפרטים נוספים בנושא ולשירותי ממונה על בטיחות, הנכם מוזמנים לפנות אל המרכז הישראלי לבטיחות וגהות בטלפון 077-3463471.